0

No products in the cart.

asian island food on plate placed on table with welcome page of cafe menu
Surinaamse Roti: een klassiek recept

Bereidingstijd: 1 uur | moeilijkheidsgraad: ●●●○○

In dit deel van onze receptenrubriek staan we stil bij het bereiden van een van de bekendste gerechten uit de Surinaamse keuken: Roti. Deze maaltijd met zelfgemaakte rotivellen en wortels in India is een traditionele favoriet en vaak te nuttigen bij elke gelegenheid. Bezoek Nikio voor alle ingrediënten en meer inspirerende blogs en recepten.

Ingrediënten:

– 1 kg aardappelen, geschild en in stukjes
– 1 kippenbouillonblokje
– 300 gram kipfilet
– 2 theelepels H. Nandan Massala kruiden
– 340 gram aardappelen, apart gehouden voor de vellen
– 1 eetlepel geroosterde komijn
– 1 madame Jeanette peper, optioneel en naar smaak
– 2 teentjes knoflook, fijngesneden
– 1/2 ui, fijngesneden
– Zout naar smaak
– 500 gram zelfrijzend bakmeel
– 2 theelepels gist
– 1,5 eetlepel geklaarde boter
– 300 ml water
– Olie voor het koken

Roti met kip en aardappelvulling.

Om dit klassiek gerecht thuis te bereiden volgens het beproefde recept van Nikio, volg je deze eenvoudige stappen hieronder.

De basis:

We starten uiteraard met de basis en deze bestaat uit het aan de kook brengen van 1 kilo aardappelen voor ongeveer een minuut of 10, samen met kippenbouillon voor extra smaak. Na het koken van deze aardappelen kan je ongeveer 350 gram apart houden voor de rotivellen. Snijdt de 300 gram kipfilet in blokjes en voeg het samen met 2 fijngesneden uien en 4 teentjes gehakte knoflook.

Verhit vervolgens 2 eetlepels olie in de pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg kerrie kruiden toe en bak kort mee, gevolgd door de kip en aardappelen.

Roti 1

Bereiding van de vulling:

Stamp na het koken de aardappelen fijn om deze later als vulling toe te voegen aan de Rotivellen. Verdeel ook deze vulling in twee porties. Een deel dat direct gebruikt kan worden voor de vulling van de vellen en het ander deel dat zal gaan dienen voor de bijgerechten. De aardappelen dienen gestampt te worden terwijl deze nog warm zijn. Dit zodat ze, wanneer ze afgekoeld zijn, gemakkelijker gebruikt kunnen worden voor de vulling.

Optioneel:  Surinaamse Roti Sambal of Madame Jeanette pepers voor extra pit

Specerijen:

In deze stap komen nu de specerijen aan de beurt. Voeg geroosterde komijn toe. Voor de liefhebbers van pittigheid en scherpe smaken kunnen nu de pepers toevoegen; bijvoorbeeld de Madame Jeanette. Ook gaan er hier nog twee teentjes knoflook en een halve ui bij. Samen met een beetje zout zorg je voor nog meer smaak.

Deeg:

Een onmisbare stap bij het bereiden van Roti zijn uiteraard de rotivellen. Gebruik voor het maken van deze vellen 500 gram zelfrijzend bakmeel, twee theelepels zout en evenveel gist. Gebruik ook ongeveer anderhalve theelepel geklaarde roomboter en meng het met 300 milliliter water tot een geheel. Om stuiving te voorkomen kan je dit geheel even goed zeven.

Rotivellen:

Laat hierna het mengsel ongeveer een uur rijzen onder plasticfolie. Verdeel het deeg in balletjes, ongeveer even groot als je handpalm en rol deze uit. Vul de uitgerolde deeg met de inmiddels afgekoelde aardappelvulling en bak de rotivel goudbruin aan beide kanten op een koekenpan of een hete plaat.

Tip: serveer je Roti warm met extra groenten zoals kousenband of sperziebonen en een gekookt ei voor een authentieke ervaring.

Ontdek meer traditionele gerechten en de benodigde ingrediënten op Nikio en schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor exclusieve aanbiedingen en onze nieuwste blogs en recepten.

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare