Wat is Massala | Gebruikstips voor specerijen
Massala, wat vaak met kerriepoeder verward wordt, staat wereldwijd bekend om zijn royale geur en rijke kleuren die maaltijden altijd extra smaak geven. In deze blog beschrijven we deze mix van kruiden die onmisbaar is in vele keukens. Vooral in de Indiase en Surinaamse keuken is het gebruik van Massala essentieel.
Wat is Massala?
Massala is niet zomaar een kruidenmix maar is een fusie van verschillende kruiden die een rijke toevoeging zijn voor het bereiden van je gerechten. De verschillende kruiden bestaan vaak uit komijn, koriander en voor een pittige twist worden er ook wel hete pepers hieraan toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat deze specerij diep en (soms) pittig van smaak is.
De oorsprong van Massala is interessant, het weerspiegelt de culturele samenhang en de geschiedenis van de Indiase keuken. Een ander interessant weetje is dat Massala door de Britten gepopulariseerd werd; die een eenvoudige versie van de Indiase keuken wilden recreëren. Hoewel Massala vaak in verband wordt gebracht met de Indiase kerrie, is Massala dus een Britse uitvinding om de waarde van de Indiase specerijen op deze manier bij elkaar te brengen.
De veelzijdigheid van Massala
Dat je Massala op veel verschillende manieren kan toevoegen aan je gerechten is een van de grootste voordelen van deze specerij. Het kan worden gebruikt in verschillende maaltijden, variërend van soepen, rijstgerechten, rubs en zelfs snacks.
Massala voegt veel smaak en diepte toe aan je maaltijden en maakt een smakelijk geheel van kruidige en soms pittige tonen. Het is ideaal voor gerechten die lang koken, zodat de kruiden hun volle smaak kunnen afgeven.
Massala is veel meer dan een simpele mix van kruiden bij elkaar. Het is de ruggengraat van de Indiase keuken en biedt toegang tot de rijke cultuur en tradities van dat land middels maaltijden, gerechten, snacks en versnaperingen.